ČLÁNKY strana 2

09.05.2011

MEZINÁRODNÍ BIENÁLE ŽENA STRAKONICE 2011

Po dvacetileté přestávce se ve Strakonicích připravuje významná mezinárodní fotografická soutěž ŽENA STRAKONICE. Myšlenka na obnovení této akce vznikla na základě podnětů z řad fotografů i široké veřejnosti a jejím pořadatelem se stalo Městské kulturní středisko Strakonice. Tato, kdysi světově proslulá soutěž byla spojena se Strakonicemi podobně jako Mezinárodní dudácký festival. „Mezinárodní bienále Žena Strakonice 2011“ má patronaci města Strakonice, FIAP a České federace fotografického umění. Neváhejte a zúčastněte se této prestižní fotografické soutěte ...


11.04.2011

Fotokniha "VENICE CARNIVAL 2011 by Petr Strbacka"

Publikace - fotokniha "VENICE CARNIVAL 2011 by Petr Strbacka" je další mou publikací, která tentokráte obsahuje mé nejlepší fotografie z výletu na karneval v Benátkách, který jsem podnikl v březnu tohoto roku s PhotoArtem. Fotoknihu zatím nemám vytištěnu, ale tradičně budu tisknout u FotoŠkoda na metalický papír supraendura od firmy Kodak. Až tuto fotoknihu budu mít vytištěnu, rád se pochlubím :) Pro Ty z Vás, které to zajímá, doporučuji porovnat samostatné, již upravené fotografie, které jsou uveřejněny v rubrice "GALERIE - PORTFOLIO" s touto graficky zpracovanou fotoknihou. Knihy či fotoknihy vždy zveřejňuji v rubrice "PUBLIKACE". Váš názor velice rád uvítám v rubrice "KNIHA NÁVŠTĚV". Předem děkuji. Petr Strbačka


02.04.2011

2011 KARNEVAL V BENÁTKÁCH, ITÁLIE

O víkendu od 4.3. do 6.3.2011 jsem se s PhotoArtem zúčastnil fotovýpravy za snímky z karnevalového reje v Benátkách. V sobotu brzo ráno jsme dorazili do Benátek. Město je krásné a v době festivalu mně ohromilo svou energií. Co se týče fotografování, tak vše bylo složitější, než jsem si původně představoval. Mému objektivu překážely nekonečné davy turistů. Osobně jsem se rozloučil s myšlenkou, že tentokráte přivezu pěkné fotografie, a tak jsem se rozhodl užít si hlavně úžasnou atmosféru i skvělé jarní počasí. Pokud jsem fotografoval, tak jsem používal hlavně svoji oblíbenou "70-300", což znamená, že většina fotografií je pořízena objektivem s dlouhým ohniskem. Po návratu domů jsem byl nakonec s "úlovkem" překvapivě spokojený, takže jsem se rozhodl udělat z tohoto výletu i fotoknihu, kterou zde budu publikovat v nejbližší době. A ještě mám jeden postřeh z této cesty - určitě bych se chtěl vrátit do Benátek začátkem prosince a nafotit prázdné noční uličky a fotogenickou mlhu laguny.


25.03.2011

2010 CIGÁNI LEVICE, SLOVENSKO

V polovině května 2010 jsem se zúčastnil slovenského mezinárodního fotografického festivalu "DNI FOTOGRAFIE V LEVICIACH 2010". Ve volném čase jsem se vypravil s kamarády fotografovat Romy v okolí Levic. Dopoledne v sobotu 15.5. jsme se s Pepou Bosákem a Jardou Kučerou na doporučení recepční z našeho hotelu vypravili jižně od Levic a přes Šarovce, Tekovské Lužany a Čaku jsme dojeli do vsi Plavé Vozokany. I přes naše původní obavy jsme se zde v pohodě domluvili s mítním vajdou, který nás za malou úplatu provedl celou vesnicí. Odpoledne jsme v Levicích naložili Garika a vydali se znovu na jih do vsi Šalov, která leží nedaleko maďarských hranic. V této vesnici bohuřel místního vajdu neměli, ale ihned po příjezdu si nás všimli mistní děti, takže zase bylo co fotografovat. Rád bych se do těchto míst ještě vrátil, poněvadž toto téma mně velmi láká.


22.03.2011

NOVÁ PHOTOART GALERIE SE RYCHLE ROZJÍŽDÍ

Photoart Garika Avanesiana spustil novou internetovou fotografickou galerii pod názvem "PHOTOART GALERIE". Zde můžete vystavovat své fotografie, komentovat tvorbu kolegů, oceňovat podle Vás ty nejlepší snímky i získat odezvu k Vaší umělecké práci. V této galerii aktuálně již naleznete i mé fotografie. Neváhejte a navštivte ihned tuto novou galerii, která Vám nabízí možnost zdarma publikovat Vaše fotografie nebo si pouze prohlédnout velmi zajímavé fotografické práce. DOPORUČUJI SE PODÍVAT!!!


11.03.2011

Den otevřených dveří "PROFI DAY" - 7.4.2011 hotel ACADEMIC

Poznejte absolutní špičku na poli digitální fotografie od společností Hasselblad, Leica, Nikon a Olympus. Veškerou techniku si můžete zdarma vyzkoušet v praxi - exteriéru i interiéru. Pro zájemce bude připraveno profesionální studio s modelkou i malé občerstvení. Akce je určena profesionálním i amatérským fotografům a uskuteční se ve čtvrtek 7.4.2011 od 10.00 do 16.00 hodin v hotelu ACADEMIC v Roztokách u Prahy. K vidění i vyzkoušení zde budou středoformátové zrcadlovky Hasselblad H4D-50 i H4D-60 a Leica S2. Nikon zde představí své skvělé DSLR formátu FX a Olympus fotoaparáty řady PEN a novinku XZ-1. Tímto si dovoluji srdečně pozvat všechny případné zájemce na tuto akci jménem společnosti FOTOTRADE s.r.o. Není zapotřebí žádná registrace, stačí pouze přijet.


12.02.2011

2011 Vernisáž výstavy Petra Vydry "Asií letem světem" Galerie Čerťák

Dnes, tj. v sobotu 12.2.2011 od 10.00 hodin proběhla v Galerii Čerťák v areálu vápenky Čertovy schody ve Tmani u Berouna vernisáž výstavy autora Petra Vydry pod názvem "Asií letem světem". Přes 140 návštěvníků vernisáže prožilo dobře připravenou a velmi pěknou výstavu. Na vernisáži zahrála skupina Petr Linhart & 29 Saiten. Pokud chcete vidět tuto pěknou a zajímavou výstavu fotografií, tak máte čas do 14. dubna 2011.


15.01.2011

Fotokniha "SABINA STRBAČKOVÁ 2005-2010"

Ačkoliv jsem původně nechtěl na těchto internetových stránkách publikovat rodinné fotografie, tak jsem si v listopadu minulého roku udělal čas a připravil výběr fotografií mé dcery Sabinky od jejího narození v lednu 2005 do konce roku 2010. Z těchto fotografií jsem připravil fotoknihu, která mi posloužila jako skvělý vánoční dárek. Věřím, že se Vám fotografie budou líbit a já mohu pouze konstatovat, že kovářova kobyla již nechodí bosa.


04.12.2010

2010 "S PhotoArtem na cestách" strakonický hrad ( s kolektivem autorů )

V sobotu 4.12.2010 od 14.00 hodin proběhla v Maltézském sále strakonického hradu vernisáž výstavy skupiny autorů pod názvem "S PhotoArtem na cestách". Bezmála sto návštěvníků prožilo dobře připravenou vernisáž v nově zrekonstruovaných reprezentativních prostorách, jejíž součástí bylo i promítání reportážních filmů Petra Hejcmana. Ve čtvrtek 6. 1. 2011 od 18.00 hodin proběhne pro zájemce beseda s Garikem Avanesianem o úskalí i přednostech cestování s fotoaparátem. Tato beseda se uskuteční v Rytířském sálu strakonického hradu. Všichni zájemci jsou na tuto besedu srdečně zvání. Výstava potrvá do 11.1.2011.


01.12.2010

SRDEČNĚ VÁS VÍTÁM NA SVÝCH NOVĚ VYTVOŘENÝCH OSOBNÍCH INTERNETOVÝCH STRÁNKÁCH

www.strbacka.cz. Nenechte se prosím ničím rušit a klidně si prohlížejte zde publikované fotografie. Budu Vám velmi vděčný za Vaše názory či připomínky, které můžete napsat do rubriky "KNIHA NÁVŠTĚV".


12.11.2010

POZVÁNKA NA VÝSTAVU FOTOGRAFIÍ - "S PHOTOARTEM NA CESTÁCH"

Srdečně si Vás tímto dovoluji pozvat na výstavu fotografií s názvem "S PhotoArtem na cestách". Na této výstavě budou prezentovány fotografie z cest po Arménii, Gruzii, Kyrgyzstánu, Náhorním Karabachu, Rusku a Uzbekistánu autorů Garika Avanesiana, Josefa Bosáka, Jaroslava Kortuse, Dany Kortusové, Jaroslava Kučery, Petra Mandla, Jitky Rjaškové, Evy Stanovské a Petra Strbačky. Vernisáž proběhne v sobotu 4.12.2010 od 14.00 hodin v Maltézském sále strakonického hradu. Součástí vernisáže bude promítání filmů kameramana Petra Hejcmana z cest po Náhorním Karabachu a Ruském severu. Všichni zájemci jsou na vernisáž i výstavu srdečně zváni. Výstavní prostory budou přístupné veřejnosti od 4.12.2010 do 11.1.2011. Otevírací doba Maltézského sálu je od úterý do pátku vždy od 9.00 do 12.00 hodin a od 14.00 do 17.00 hodin, v sobotu pouze od 9.00 do 12.00 hodin. Výstava je pořádána za podpory MěKS ve Strakonicích.


11.11.2010

CZECH PRESS PHOTO 2010 - TISKOVÁ ZPRÁVA

Soutěže se v roce 2010 zúčastnilo 299 fotografů s trvalým bydlištěm v České a Slovenské republice s celkovým počtem 4236 fotografií. Mezinárodní porota udělila hlavní cenu - titul FOTOGRAFIE ROKU fotografii Martina Bandžáka "Dívka hospitalizovaná v nemocnici se zraněným okem a tváří při zemětřesení" - a v 8 kategoriích udělila 8 prvních, 8 druhých a 8 třetích cen s finančním ohodnocením a 9 čestných uznání. Udělila i Cenu UNHCR a 8 cen pro mladé fotografy do 25 let CANON JUNIOR AWARDS. Výstava CZECH PRESS PHOTO 2010 se koná od 19. listopadu 2010 do 31. ledna 2011 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze. Slavnostní předání cen a otevření výstavy proběhne 18. listopadu 2010 v 17 hodin v Brožíkově síni Staroměstské radnice.


04.11.2010

Fotokniha "KYRGYZSTAN 2010 by Petr Strbacka"

Další má fotokniha, tentokráte z Kyrgyzstánu. Tato fotografická výprava předčila veškerá má očekávání. Divoké, barevné a nádherné hřbety hor, tyrkysově modrá jezera a ledovcové vodopády. Multikulturní obyvatelstvo pohostinné a vstřícné i k namířeným objektivům a cvakotu uzávěrek. Dvoudenní pobyt v jurtách na břehu jezera Son Kul v nadmořské výšce 3010 m, stáda volně pobíhajících koní a koberce dokvétající alpské protěže….


03.11.2010

Fotokniha "BAGPIPERS 2010 by Petr Strbacka"

Fotografie z XIX. ročníku Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích, který se letos i přes nepříliš příznivé počasí těšil obrovskému zájmu diváků, kteří sledovali jak koncerty na hlavních scénách, tak i odborné pořady a přednášky. Festivalu se zúčastnilo více než 1000 účinkujících z 15-ti států Evropy a České republiky. Festival navštívilo téměř 30.000 návštěvníků včetně vzácných hostů v čele s prezidentem České republiky panem Václavem Klausem. Pro příznivce fotografie byla velmi zajímavá výstava fotografií Jitky Staňkové a Ludvíka Barana, jejíž vernisáž se v rámci MDF 2010 uskutečnila v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích. Již se těším na další, jubilejní dvacátý ročník festivalu, který se uskuteční v srpnu 2012.


20.08.2010

Fotokniha "ARMENIA 2010 by Petr Strbacka"

Tuto publikaci jsem připravil ze své třetí cesty do Arménie, kterou jsem podnikl se skupinou sedmi nadšených fotografů v červenci roku 2010, opět pod vedením Garika Avanesiana. Čtyřiceti pěti stupňová vedra, bouřka, déšť a nečekaná zima v horách nijak nevadily k pořízení opravdu výtečných fotografií. Tato země s mimořádnou historií a především kontakt s neuvěřitelně otevřeným a pohostinným arménským národem rozhodně stojí za vícero návštěv. Věřím, že ani tato cesta do Arménie nebyla moje poslední.


20.08.2010

Fotokniha "NUDE by Petr Strbacka IPC 2010"

Mé první akty v životě, které jsem pořídil na 7. ročníku akce Inter Photo Camp 2010, která se tentokrát uskutečnila na Kladně ve strhujícím prostředím dolu „Mayrau“, po kterém následovalo relaxační zvolnění tempa v místním Aqua Centru. Už se těším na další ročník této akce. Velkým osobním zážitkem pro mně bylo obsazení naší pracovní skupiny, ve které jsem se mohl mnoho přiučit od fotografů jako Romualdas Pozherskis, Gunar Binde, Jaroslav Kučera či Garik Avanesian.


Levice program

15.05.2010

2010 Dom Matice slovenskej v Levicích, SR. CFFU (s kolektivem autorů)

3. ročník mezinárodního fotografického festivalu "DNI FOTOGRAFIE V LEVICIACH 2010" proběhl ve dnech 4.5.2010 až 31.5.2010 v Levicích na Slovensku. Vernisáž výstavy ČFFU proběhla v sobotu 15.5.2010 od 14.00 hodin v Domě Matice slovenskej. Výstava bude trvat do 4.6.2010. V rámci tohoto festivalu v Doboóvském Kaštieľe proběla v pátek 14.5.2010 od 17.00 hodin vernisáž autorské výstavy Garika Avanesiana a také autorské výstavy Jaroslava Kučery. Své fotografie na tomto festivalu dále prezentovali Jana Hojstričová /SK/, András Bozsó /HU/, Dorota Sitnik /PL/, Ivan Kováč /SK/, Stredná odborná škola L. Bielika /SK/, Fotogravity /SK/, Fotoklub Nitra /SK/. Dále zde také byly prezentovány fotografie z projektu Hrabiny a okresního kola celostátní fotografické soutěže AMFO.


07.04.2010

2010 Galerie Písecká brána Praha výstava ZDI (s kolektivem autorů)

ČFFU uspořádala výstavu fotografií s názvem ZDI za podpory grantu MČ Praha 6. Téma ZDI představuje bariéry v mezilidských vztazích v rámci nejrůznějších skupin. Vernisáž výstavy proběhla v úterý 6. dubna 2010 v 18.00 hod. v Písecké Bráně na Praze 6. Fotografie bylo možno zhlédnout od 7. 4. do 21. 4. 2010. K výstavě byl vydán 4. 5. 2010 katalog.


585043